Concursul Național I.N. Socolescu

SPAȚIUL FLUID

Ediția a VI-a a Concursului Național de Arhitectură I.N.Socolescu

Ediția VI este finalizată.

Ediția a VI-a a luat sfârșit, dar te așteptăm la următoarea ediție!

Ne vei găsi tot pe acest site!

Premianții sunt afișați!

Felicitări!

Vizualizați lista apăsând butonul ”VEZI REZULTATELE”.

Tema concursului

Spațiul de suprafață al acestei planete este plin de fluide – aer și apă – la care noi, oamenii, ne-am adaptat atât prin mijloace naturale, cât și prin mijloace tehnologice. Nu numai că trăim în adevărate oceane ale acestor fluide, cu fluxurile și refluxurile lor, fluxul și interacțiunile lor, dar am devenit complet dependenți de ele. Densitatea lor mai ușoară față de cea a propriului nostru corp, ne permite să ne mișcăm cu relativă ușurință. Putem merge, zbura, pluti, înota, naviga și scufunda, în cea mai mare parte în siguranță și din ce în ce mai mult cu viteză, chiar dacă fluidele înseși se învârtesc continuu în jurul nostru în funcție de propria lor nevoie. Nu numai existența noastră fizică este împletită cu ceea ce am putea numi viața fluidelor pe care le locuim, ci și existența noastră mentală. Este grăitor că oamenii vor începe adesea o conversație vorbind despre vreme – cât de cald este, cât de frig, sau ploaia sau furtuna care se apropie. Deși aceasta poate fi o modalitate de a păstra o distanță emoțională, poate fi înțeleasă și ca o preocupare comună pentru spațiul fluid pe care îl împărtășim cu toți ceilalți, oricine ar fi ei. Nu este o simplă coincidență că artele și literatura petrec o bună perioadă de timp preocupate de mișcarea umană și de consecințele ei, fie în trecutul istoric, fie într-un viitor imaginat, și de stările fluidelor care permit totul. În acest sens, arhitectura, printre artele plastice, se deosebește de toate celelalte prin solutii proprii. Arhitectura, în mod tradițional, este anti-fluid, sau mai degrabă este o formă primară de rezistență la fluxul de aer și apă, creând puncte fixe în turbulența lor. Într-un mod similar, arhitectura a urmărit întotdeauna să ofere un refugiu – „adăpost împotriva furtunii” – dintr-o mare de schimbări care au loc continuu în lumea umană și naturală împletită. Fluid poate părea la început un termen ciudat de asociat cu arhitectura, care a fost definită în mod tradițional ca opusul – o practică bazată pe construcția materiei solide. Cu toate acestea, astăzi, cu geometrii fluide, neraționale, întinderi neîntrerupte și conexiuni fără întreruperi între spațiile adiacente din ce în ce mai în vogă, noțiunea de fluiditate a devenit extrem de relevantă pentru domeniul arhitecturii. Apărând în fiecare moment, fluiditatea pare a fi una dintre caracteristicile definitorii ale arhitecturii la începutul secolului XXI.

Secțiuni

Compozițiile primite în concurs se vor prezenta pe format A2 – 50/70 cm sau A3 (pentru grupa de vârstă gimnaziu) și vor reprezenta o imagine sau o grupare de imagini sugestive pentru ideea de oraș al viitorului în arhitectură. Tehnica de redactare va fi la alegere, se va folosi toata gama cromatica (creion grafit, tuș, colaj, laviu, tehnici mixte). 

Se primesc fotografii alb-negru și color, dimensiunea A4, pe adresa liceului, adaptate temei concursului Orașul viitorului. Nu se admit printuri. 

Se vor realiza compoziții grafice libere sau proiecte de afiș cu tema Orașul viitorului pe hârtie A2 (liceu) sau A3 (gimnaziu). Tehnica folosită este la alegere. 

Compoziții libere cu tema Orașul viitorului pe hârtie sau canvas A2 (liceu) sau A3 (gimnaziu). Tehnica folosită este la alegere. 

Include proiecte compoziționale de tip graffiti pe format A2, dispuse orizontal. Tehnica este la alegere. 

Se propune realizarea unui afiș în programe de prelucrare digitală a imaginii, cu următoarele coordonate: format A3, rezoluție 300 DPI, care să fie reprezentativ pentru tema concursului Orașul viitorului. Imaginile vor fi compoziții plastice originale. 

Proba constă într-un eseu liber de minim 300 de cuvinte cu o realizare care valorifică aspecte ale arhitecturii, organizării spațiului sau culturii urbane. Elevii îşi pot ilustra eseul cu schițe grafice realizate în creion de ei înșiși sau pot face trimitere la diferite clădiri reprezentative pentru Spațiul Fluid.

 

Ediția 2023

Spațiul Fluid

JURIU

Prof. Dr. Arh. Marian MOICEANU – președinte juriu

Rector Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București

Drd. arh. Horia DINULESCU

Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București

Conf. Univ. Dr. Carmen Apetrei

Universitatea Națională De Arte, București

Conf. Univ. Dr. Victor Velculescu

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale, București

Arh. Bogdan FEZI

Vicepreședinte Ordinul Arhitecților Bucureşti

Monica AMUZA

Reprezentant ALLBIMNET

Arh. Mina SAVA

Președinte Asociația De-a Arhitectura

ECHIPA

Prof. Conon Cornelia

Coordonator proiect

Prof. Cane Marilena

Publicitate si design

Prof. Ungureanu Alina, Prof. Hazencop Daniela

Departament tehnic / Eseu

Toader Ana-Maria

Administrator patrimoniu

Inf. Vasile Roxana

Departament tehnic / Achizitii

Prof. Alexandru Ioana, Prof. Ionescu Bogdan, Prof. Coltofean Mihai

Departament tehnic

Prof. Enache Andreea

Relatii Publice

Monica Amuza

Reprezentant ALLBIM NET

SPAȚIUL FLUID

A VI-a ediție a Concursului Național de Arhitectură I.N.Socolescu a luat sfârșit. Pregătim, pe lângă expoziția de la UAUIM multe altele, care vor fi anunțate pe această pagină!

Ai deja o idee? Te poți înscrie la concurs până pe 3 martie 2023.