Concursul Național I.N. Socolescu

Regulamentul concursului Orașul Verde 2022

1. Înscrierea

Se face prin completarea FORMULARULUI ONLINE până pe 19 martie 2021. Se pot înscrie la concurs elevii din Municipiul București, județul Ilfov și din țară, dar și din spațiul european din clasele de gimnaziu și de liceu, cât și din palate ale copiilor. Termenul limită de înscriere pentru secțiunea Building the Future este 19 februarie 2021.

2. Condiții de participare:

Dimensiunile lucrărilor vor fi de maxim A1 (840x594mm) pentru secțiunea Building the Future, A2 (420x594mm) pentru liceu sau A3 pentru gimnaziu și vor fi însoțite de passe-partout cartonat. Fotografiile vor fi trimise în format A4.

Lucrările pe suport de hârtie vor fi trimise în colet prin curier, plătit de expeditor, la adresa: Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice „Ioan N. Socolescu”, Strada Occidentului, nr.12, sector 1, București și vor avea înscrise pe verso: secțiunea, numele autorului, clasa, titlul, dimensiunea, tehnica folosită, numele profesorului îndrumător, denumirea şi adresa liceului împreună cu adresa de e-mail a școlii și telefonul, iar fiecare lucrare va fi însoțită de o etichetă pentru expunere, scrisă cu font Times New Roman, R 14pt care să conțină numele, clasa și școala de proveniență a expozantului. Tehnica de lucru folosită va fi la alegere.

Lucrările care au trecut de etapa de preselecție vor rămâne în patrimoniul liceului nostru.

Expoziția proiectelor va fi organizată online și/sau fizic în funcție de evoluția situației de sănătate publică între 19 și 28 aprilie 2021.

Data prognozată a vernisajului este 29 aprilie 2021.

Costurile expedierii coletelor vor fi suportate de liceul participant.

Create text on wooden wall

Citește cu atenție regulamentul înainte să trimiți proiectul.

3. Precizări

Pentru etapa de preselecție online, participanții la concurs pentru toate secțiunile vor trimite fotografii ale lucrarilor în format electronic pe site-ul concursului, până la 19 martie 2021. Acestea vor fi încărcate în formularul de preselecție și vor fi jurizate în perioada 22 – 26 martie 2021, iar afișarea rezultatelor va fi în perioada 26 – 29 martie 2021.
Lucrările declarate admise la aceasta etapă vor fi trimise în format fizic prin curier pe adresa liceului până pe 9 aprilie 2021.

3.1. ARHITECTURĂ – COMPOZIȚIE ARHITECTURALĂ:

Compozițiile primite în concurs se vor prezenta pe format A2 – 50/70 cm sau A3 (pentru grupa de vârstă gimnaziu) și vor reprezenta o imagine sau o grupare de imagini sugestive pentru ideea de oraș al viitorului în arhitectură. Tehnica de redactare va fi la alegere, se va folosi toata gama de tonuri pornind de la alb către negru pe fondul hârtiei (creion grafit, tuș, colaj, laviu, tehnici mixte). Lucrările care au trecut de etapa de preselecție vor fi trimise la sediul liceului nostru până la data de 9 aprilie 2021.

3.2. GRAFICĂ:

Se vor realiza compoziții grafice libere sau proiecte de afiș cu tema Orașul viitorului pe hârtie A2 (liceu) sau A3 (gimnaziu). Tehnica folosită este la alegere. Lucrările care au trecut de etapa de preselecție vor fi trimise la sediul liceului nostru până la data de 9 aprilie 2021.

3.3. FOTOGRAFIE:

Se primesc fotografii alb-negru și color, dimensiunea A4, pe adresa liceului, adaptate temei concursului Orașul viitorului. Nu se admit printuri. Lucrările care au trecut de etapa de preselecție vor fi trimise prin curier la sediul liceului nostru până la data de 9 aprilie 2021.

3.4. PROIECT ARTĂ URBANĂ – GRAFFITI:

Include proiecte compoziționale de tip graffiti pe format A2, dispuse orizontal. Tehnica este la alegere. Lucrările care au trecut de etapa de preselecție vor fi trimise prin curier la sediul liceului nostru până la data de 9 aprilie 2021.

3.5. PICTURĂ:

Compoziții libere cu tema Orașul viitorului pe hârtie sau canvas A2 (liceu) sau A3 (gimnaziu). Tehnica folosită este la alegere. Lucrările care au trecut de etapa de preselecție vor fi trimise la sediul liceului nostru până la data de 9 aprilie 2021.

3.6. IMAGINE DIGITALĂ:

Se propune realizarea unui afiș în programe de prelucrare digitală a imaginii, cu următoarele coordonate: format A3, rezoluție 300 DPI, care să fie reprezentativ pentru tema concursului Orașul viitorului. Imaginile vor fi compoziții plastice originale și vor fi trimise online, în format PDF pentru etapa de preselecție până la data de 19 martie 2021. Lucrările care au trecut de etapa de preselecție vor fi printate și trimise prin curier la sediul liceului până pe 9 aprilie 2021.

3.7. ESEU – SCRIERE CREATIVĂ:

Înscrierea la această secțiune și trimiterea eseurilor se fac online pe site-ul concursului până pe 9 aprilie 2021. Secțiunea nu are etapă de preselecție, dar din motive organizatorice, eseurile vor fi trimise online prin acest formular.

Proba constă într-un eseu liber de minim 300 de cuvinte cu o realizare care valorifică aspecte ale arhitecturii, organizării spațiului sau culturii urbane. Elevii îşi pot ilustra eseul cu schițe grafice realizate în creion de ei înșiși sau pot face trimitere la diferite clădiri reprezentative pentru Orașul Viitorului. Dacă aleg să preia imagini, atunci acestea vor fi însoțite de indicarea exactă a sursei. Candidatul sau aparținătorul declară pe propria răspundere că lucrarea este originală și îi aparține.

Elevii se pot înscrie pe categorii de vârstă, respectiv gimnaziu (clasele a VII-a și a VIII-a) și liceu (IX-XII). Aceste lucrări vor fi jurizate de profesori cu experiență. Se va realiza un clasament valoric și se vor acorda premii.

Rezultatele probei vor fi afișate pe site-ul concursului, iar premierea va avea loc în cadrul vernisajului expoziției din 29 aprilie 2021.

3.8. BUILDING THE FUTURE:

Participarea la cursul de modelare 3D, organizat de ALLBIM NET pe platforma proprie este o cerință obligatorie pentru participarea la secțiunea Building the Future din cadrul ediției Orașul Viitorului. Înscrie-te la secțiunea Building the Future prin completarea formularului până pe 19 februarie 2021. După finalizarea perioadei de înscriere, participanții la această secțiune vor primi orarul pentru desfășurarea cursurilor de modelare 3D și de vizualizare. 

Pentru secțiunea Building the Future nu se va organiza etapa de preselecție.

Pentru participarea la această secțiune se propune: realizarea unei planșe de prezentare pe format A1 și opțional a unei panorame 360 și a unui film de prezentare care să conțină următoarele elemente:

  • volumetria clădirilor (urbanism)
  • amenajarea elementelor cadrului natural (amenajare peisagistică)
  • elemente de amenajare a interiorului spațiului propus
  • conceperea unui obiect de mobilier inedit
  • (opțional) panoramă 360
  • (opțional) realizarea unui film de prezentare a elementelor precizate anterior

Lucrările vor fi trimise în format digital până la 19 martie 2021. Alte detalii vor fi anunțate pe parcursul școlarizării.

 4. Evaluarea lucrărilor:

Juriul va fi format din profesori de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Universitatea de Arte din București, Academia de Teatru și Film București și ALLBIM NET.

Jurizarea lucrărilor se va face între 12 și 16 aprilie 2021, iar anunțarea câștigătorilor se va realiza la evenimentul de premiere, în cadrul vernisajului. 

Se vor acorda diplome de participare şi premii, respectiv pentru premiile I, II, III și mențiuni pentru fiecare secțiune, pe nivel de vârstă. Acestea se vor transmite în plicul autoadresat pe adresa îndrumătorilor sau a școlii participante, împreună cu acordul de parteneriat (un exemplar).

 5. Premii și diplome:

Pentru toate secțiunile se vor acorda premii, mențiuni și diplome de participare. Acestea vor fi anunțate pe site-ul concursului.

Premii secțiunea Building The Future:

  • Cel mai bun proiect (Juriu), bazat pe planșe tipărite
  • Cel mai bun film de prezentare / cea mai bună panoramă 360 (Juriu)

Toate piesele predate în cadrul secțiunii Building the Future vor fi postate și pe paginile social media ale ALLBIM NET – Facebook, Instagram și Youtube.

 6. Persoane de contact:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *